Ishmael United

De Engelsman Ishmael liep als vijftienjarige jongen Ian van huis weg en zocht zijn heil in allerlei popbands. Hij trad op onder zijn artiestennaam Ishmael. Eind jaren zestig kwam hij tot geloof en vormde hij een duo met Andy Piercy. Ze noemden zich Ishmael & Andy en maakten in 1973 een inmiddels zeer zeldzaam album (Ready Salted). Andy ging daarna verder in Afther the Fire, terwijl Ishmael een humoristische punkrockgroep oprichtte, Ishmael United.
 
Het album 'If You Can't Shout Saved! You'll Have To Face The Penalty' was hun commerciële en creatieve hoogtepunt, maar echt succesvol werd de band nooit. Punk was voor de christelijke wereld te vooruitstrevend. Van cynisme, humor in combinatie met een serieus geloof in God, begreep men al helemaal niets.
 
Toen de band werd opgeheven, ging Ishmael zich toeleggen op het schrijven en zingen van praise-muziek voor kinderen. En tot op de dag van vandaag doet hij dat nog steeds. Doorspekt van humor, leuke melodietjes en een nog steeds mooie stem, is zijn muziek uniek. De kinderstemmetjes op de cd's klinken helder en genieten een grote populariteit in Engeland. Hoewel GMI wel eens wat van hem heeft uitgebracht in Nederland spreekt het Nederlands(talige) kinderen niet zo aan. Toch zouden de vrolijke melodietjes en de stemmen Nederlandse kinderen moeten kunnen raken. Volwassenen zouden sowieso eens moeten luisteren naar één van zijn albums. Ze zijn op Ishmaels eigen website te koop.
 
Een van de nummers die Ishmael op Kamperland bracht was It’s amazing… De eerste versregels:
 It’s amazing what praising can do (2x)
join in and you’ll see what it’s being done for me
it’s amazing what praising can do.
Het cynisme week even, de humor was er zeker. 4 jaar nadat Ishmael dit nummer uitbracht begon hij zijn kinderwerk, waarin lofprijzing (hoewel nog steeds in zijn geheel eigen stijl) een zeer belangrijk element is.
 

In 2008 werd bij Ish leukemie geconstateerd, waarvan hij in 2011 meldde weer helemaal schoon te zijn. Ish speelt zelf zo nu en dan mee met Ishmael’s Revival Band. Op Youtube zijn opnames van een optreden op Spring Harvest te zien, zonder Ishmael helaas, want de opnamen zijn uit de tijd dat hij ziek was.

Bron: Fisk 

Webinfo: 

Discografie: 

  • 1973 - Ready Salted
  • 1975 - Charge of the lightbrigade
  • 1976 - It's amazing what praising can do
  • 1979 - If you can't shout saved! You'll have to face the penalty
  • 1981 - Land of Hope and Glory
  • 1981 - Songs for bouncing glory
  • 1982 - Power and the glory's
  • 1984 - Ishmael's Children's Praise party I
  • 1984 - Ishmael's Children's Praise party II
  • 1985 - Ishmael's Children's Praise party III
  • 1986 - Ishmael's antique collection
  • 1986 - A Sting in the Tale
  • 1987 - Family Praise favourites
  • 1987 - Scripture Praise party
  • 1987 - As subtle as a sledgehammer
  • 1989 - Training up the troups I
  • 1989 - Training up the troups II
  • 1989 - Songs for little troupers
  • 1990 - Praise 'n' Glories
  • 1991 - Christmas Carol Celebration
  • 1992 - Ishmael's Christmas hymns Celebration
  • 1993 - Ishmael USA
  • 1994 - Joyful Noise for Girls and Boys
  • 1996 - Ishs Bible Belters
  • 1997 - Wakey Wakey Sleepy Sleepy
  • na 1997 (jaartallen onbekend):
    - 52 scripture songs
    - Children Of The Voice Talking Book
    - 12 New Children's Praise Songs Vol 2
    - 12 New Children's Praise Songs
    - Bible Stories For Little Students
    - Praise Songs For Little Children
    - Worship Songs For Little Children (CD & Cassette)
    - Little Songs For Little Children